Nadal z przekonaniem utrzymuje, że nie potrafię piec ciast, a jeżeli już zabieram się za jakikolwiek wypiek to należy on raczej do tych z kategorii - łatwy, szybki i tani:)
Tak też było z dzisiejszym sernikiem! Zapraszam :)
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
1/2 kostki margaryny
5 jaj
1 szklanka cukru trzcinowego
1 cukier migdałowy
1 budyń waniliowy
paczka okrągłych biszkoptów
Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na puszystą pianę, natomiast żółtka utrzeć wraz z cukrami. Do utartych z cukrem żółtek dodać margarynę i dalej ucierać, do tak przygotowanej masy porcjami dodajemy ser, dobrze mieszamy. Kiedy masa serowa będzie już gotowa, dodajemy do niej małymi porcjami ubitą z białek pianę.Gotową masę serowa wylewamy do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki a sernik zostawić w nim do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz