środa, 29 stycznia 2014

Złociste i chrupiące pieczone ziemniaki


Po długiej nieobecności, która jest wynikiem sama nie wiem czego, chyba braku motywacji,
wracam do blogowania i postaram się systematycznie nadrabiać zaległości :)

Dziś przepis, który powinien spodobać się chyba każdemu z Was. Dlaczego? Smacznie, aromatycznie, prosto, szybko i tanio - tak scharakteryzowałabym dzisiejsze wariacje kulinarne. 
Ziemniaki są doskonałym dodatkiem, nie przesadzę chyba, twierdząc że do wszystkiego. U mnie wystąpiły w towarzystwie grillowanej karkówki i sosu tzatziki, na który przepis znajdziecie już wkrótce na blogu! 
Jednak bez zbędnego rozpisywania się, zapraszam Was na pieczone ziemniaki, nieco pikantne, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku, po prostu pyszne :)

6 średnich ziemniaków 
7 łyżek oliwy 
4 łyżki bułki tartej 
3 łyżki słodkiej papryki 
1 łyżeczka ostrej papryki 
1 łyżeczka mieszanki ziół  (bazylia, tymianek, oregano)
2 łyżki soli 
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu


W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180C. Brytfannę skropić oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ziemniaki obrać (w przypadku młodych ziemniaków, nie trzeba ich obierać, tylko porządnie wyszorować) pokroić najpierw na połówki, potem na ósemki. Wszystkie przyprawy wymieszać z bułką tartą, posypać nią ziemniaki (połową mieszanki).
Ziemniaki wrzucić na rozgrzany olej, posypać pozostałą częścią mieszanki.
Piec około 45 minut, w temperaturze 180 C. W połowie pieczenia obrócić.

Smacznego !!! :)






Brak komentarzy: