Wczoraj przy okazji przepisu na złociste ziemniaczki, pisałam Wam, że już wkrótce na blogu będziecie mogli znaleźć recepturę na sos tzatziki, spieszę więc z pomocą :)
Sos tzatziki to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej, podawana oddzielnie jako dip bądź właśnie jako sos na przykład do dań z grilla.
Urzeka swoim smakiem i aromatem, na plus dla tej "potrawy" działa też to, że jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ani też nie jest skomplikowane - łatwizna :))
1 zielony ogórek
roztarty lub sproszkowany czosnek (2 ząbki/ 2 łyżeczki)
1 łyżeczka oliwy
pęczek koperku
3 listki mięty
około 180 g jogurtu greckiego
kilka kropel soku z cytryny
świeżo mielony pieprz i sól
Ogórka ścieram na tartce (na średnich oczkach), odsączam wodę, dodaję do jogurtu, do tak przygotowanej mieszanki dodaje czosnek, oliwę, sok z cytryny i pokrojony czosnek oraz mięte - wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Warto aby sos spędził chociaż godzinę w lodówce, wtedy smaki nabiorą intensywności :)
Zachęcam do smakowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz