czwartek, 6 lutego 2014
Sos serowy
Kilka dni temu, na moim Facebook(owym) profilu pojawiła się informacja, o tym, że w najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisem na sos serowy - oto i on! :)
Sosy w mojej kuchni pojawiają się dość często, są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Sos serowy, który Wam dziś zaprezentuje, jest aksamitny, delikatny, aromatyczny, a przy tym chyba najprostszy na świecie :)
Doskonale nadaje się do podania zarówno na zimno (choć nieodpowiednio przygotowany szybko tężeje), jak i na ciepło.
Składniki do sosu na zimno (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) :
1 serek topiony Ementaler
3 łyżki startego parmezanu bądź cheddara
5 dkg sera pleśniowego blue
250 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
Składniki do sosu na ciepło (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) :
2 serki topione
2 łyżki startego parmezanu bądź cheddara
5 dkg sera pleśniowego blue
200 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sery, wszystko gotujemy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając, kiedy sery dokładnie się rozpuszczą, a konsystencja sosu stanie się aksamitna - sos jest gotowy :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz