środa, 14 sierpnia 2013

Crumble owocowe


Cóż można napisać? Maślana kruszonka w połączeniu z pysznymi sezonowymi owocami, to chyba mój ulubiony deser :) A biorąc pod uwagę fakt, iż owocowe crumble to chyba najzdrowsza i stosunkowo niskokaloryczna przekąska, myślę że nie ma się co zastanawiać tylko pędzić do kuchni i zabierać się do gotowania :)

Składniki:
owoce (dowolne, ja wybrałam maliny i borówki amerykańskie)
2 łyżki cukru pudru
Kruszonka (podane proporcje wystarczą na 4 porcje):
80 g. mąki
50 g. masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżki cukru pudru


Owoce rozdzielamy do kokielek, posypujemy cukrem pudrem. Kolejny etap to kruszonka -  wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 40 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozdrobnić/porwać w taki sposób aby powstała kruszonka, pokrywamy nią owoce. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 40 minut.
Smacznego! :)



Brak komentarzy: