poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tapas czyli słów kilka o mini roladkach



Nie jestem fanką wielkich i wystawnych imprez, ale bardzo lubię kiedy razem z przyjaciółmi  czy z rodziną urządzamy sobie tak zwane domowo - kanapowe imprezy :) mam wtedy okazję do zaserwowania mini przekąsek, które nie tylko świetnie sprawdzają się podczas takich imprez, ale przede wszystkim są dowodem na to, że szybko, banalnie i tanio można zapełnić imprezowy stół :)


Kilka dni temu natknęłam się na kulinarną akcję założoną przez autorkę bloga "Smakowity blog kulinarny", która jak ulał pasuje do mojego dzisiejszego wpisu, bo właśnie o tak zwanych tapas czyli niewielkich przekąskach będzie dziś mowa, niestety aby wziąć udział w akcji jest już za późno ale na wpis czas jest zawsze -  zapraszam więc na moją wizję roladkowych tapas :)

Francuskie roladki
płat ciasta francuskiego
serek topiony (smak dowolny)
10 plastrów szynki konserwowej
5 plastrów sera gouda

Płat ciasta francuskiego smarujemy serkiem, kładziemy na to plasterki szynki i sera, zawijamy w roladę. Tak przygotowaną roladkę wkładamy na 15 minut do zamrażalnika (ciasto i farsz zrobią się bardziej zwarte), po tym czasie zimne ciasto kroimy w 3 cm plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 25 minut.


Roladki tortilla

2 pełnoziarniste tortille
zielony ogórek pokrojony w "słupki"
serek topiony (smak dowolny)
5 plasterków szynki konserwowej
suszone pomidory

Tortille smarujemy serkiem topionym, wykładamy szynką konserwową, na krawędzi tortilli kładziemy jeden słupek ogórka, posypujemy suszonymi pomidorami, zawijamy w roladkę, odstawiamy na 10 minut do lodówki, następnie kroimy roladę w  4 cm plasterki - gotowe :)





Brak komentarzy: