czwartek, 28 listopada 2013

Kukurydziane pancakes z musem z czerwonych owoców

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza...
Chłód i mrok za oknem powodują, że lubię kiedy w mojej kuchni roznoszą się zapachy gotowania, czuje się wtedy jakoś bezpieczniej, przytulniej, jednym słowem czuje się wtedy lepiej :)

Pomyślałam, że fajnie kiedy zapachy te dotyczą zapiekanek, zup, pieczeni czy innych wytrawnych smakołyków, ale fajnie jest też poczuć zapach wanilii, karmelu, malin. Słodkości też (a może przede wszystkim!) są bardzo przyjemne. :)
W związku z moimi przemyśleniami, zapraszam Was do spróbowania pancakes z dodatkiem domowego musu z czerwonych owoców. 


Pancakes:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
1 szklanka maślanki 

5 łyżeczek brązowego cukru
2 łyżeczki cukru migdałowego bądź waniliowego

Mus owocowy
50 gram malin
50 gram truskawek
50 gram jeżyn
50 gram borówek amerykańskich
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu 
1 łyżeczka masła 82 %

Pancakes:
Wszystkie składniki miksuję na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron. Przewracam na drugą stronę gdy na wierzchu zaczną się pojawiać pęcherzyki, a brzegi będą gotowe.

Mus:
Na patelni rozpuszczam masło, kiedy masło się rozpuści dodaje wszystkie owoce, delikatnie przesmażam aż do momentu, w którym puszczą sok (rozpadną się). W tym czasie rozgrzewam drugą patelnie, kiedy będzie już gorącą dodaje cukier i zmniejszam ogień. Kiedy cukier zbrązowieje, uzyskamy karmel, do którego dodajemy przesmażone owoce, wszystko razem dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze przez około 2 minuty na wolnym ogniu. Jeżeli  powstały mus jest za mało słodki, możemy dosłodzić go łyżeczką miodu.

Smacznego :)







Brak komentarzy: