piątek, 15 listopada 2013
Zapiekanka grzybowa z cheddarem
Post ten właściwie powinnam rozpocząć od zdania - uwielbiam grzyby jeść, ale także zbierać :)
Jednak nie o grzybobraniu będzie dziś mowa, a oczywiście o gotowaniu. Zapiekanka, którą dziś Wam proponuje jest aromatyczną, pyszna i sycąca, delikatna i pikantna zarazem - jednym zdaniem - zapraszam do jej skosztowania!
1 niewielki filet z piersi z kurczaka
ok. 20 suszonych grzybów leśnych
250 ml śmietanki 30 %
3 jajka
150 g startego sera cheddar
pół szklanki bulionu grzybowego (opcjonalnie warzywnego)
1 mała cebula
1/4 kostki masła
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka vegety
1 opakowanie ciasta drożdżowego (opcjonalnie może być też ciasto francuskie)
Grzyby moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie. Po namoczeniu kroimy je w paski. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy vegetą i smażymy na oleju. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na maśle uprzednio pokrojonej w kostkę cebulki, kiedy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy do niej grzyby, zalewamy bulionem i dusimy przez około 20 minut aż do odparowania wody.
Formę do pieczenia, wykładamy ciastem drożdżowym. Śmietanę łączymy z jajkiem, serem cheddar, ziołami, solą i pieprzem. Na spód ciasta wykładamy kurczaka, grzyby, wszystko zalewamy mieszanką śmietanowo - jajeczną, Zapiekamy w 170 stopniach przez około 30 minut.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Pycha ! Chętnie wprosiłabym się na taki obiadek :)
Prześlij komentarz