sobota, 16 listopada 2013

Kuleczki serowe



Dziś nie będzie długiego wstępu, bo tak naprawdę nie ma co tutaj napisać - kulki idealnie nadają się jako przekąska na imprezę - ot, co! :)
Słona feta, delikatny serek twarogowy i lekko ostry cheddar - komponują się idealnie, a koperek, słodka papryka, zmielony słonecznik - stanowią genialnie dopełnienie dla sera!

Kulki serowe:
100 g sera feta
100 g startego na grubych oczkach sera cheddar
100 g sera twarogowego

Panierki:
4 łyżki słodkiej mielonej papryki
4 łyżki koperku
4 łyżki zmielonego słonecznika

Wszystkie rodzaje sera, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (dzięki temu sery dokładnie się ze sobą połączą). Z tak przygotowanej masy, formujemy kuleczki, wielkości orzechów laskowych. Każdą kuleczkę obtaczamy w  jednej z trzech panierek i gotowe :) 

Dodam, że dla mnie same kulki serowe były dobre, aczkolwiek nieco mało satysfakcjonujące, postanowiłam więc, że zrobię z nimi małe koreczki, tzn. na wykałaczkę nadziałam kulkę, następnie kawałek zrolowanej szynki konserwowej i pomidorka koktajlowego :) 

Za zdjęcia przepraszam, ich jakość pozostawia wiele do życzenia, ale robione było na chwilę przed przyjściem gości, w wieczornym, "lampkowym" świetle :)




1 komentarz:

Magda pisze...

Świetne te kuleczki! Super smaczny pomysł na imprezową przekąskę :)