piątek, 25 stycznia 2013

Sos czosnkowy

Uwielbiam sos czosnkowy, używam go do wielu potraw i jest on w zasadzie nieodłącznym gościem na naszym stole. Nie przepadam jednak za sosami ze sklepu, dlatego też od jakiegoś czasu przygotowuje go sama. 





  • 3 -4 ząbki czosnku (ilość oczywiście zależna od tego czy lubicie pikantne czy łagodne sosy)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół do sałatek Kamis
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie posiekany koperek

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Jogurt wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić mieszanką ziół, solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Należy pamiętać o tym, że sos wydziela bardzo intensywny aromat więc polecam przechowywać go w szczelnie zamkniętym naczyniu. 

Smacznego!
 

Brak komentarzy: