Sakwy z ciasta francuskiego to doskonała alternatywa dla tych, którzy (tak jak ja) nie potrafią zawijać ciasta francuskiego w piękny warkocz. Jednak nie ma co płakać, bo sakwy wyglądają równie pięknie jak niewykonalny dla mnie warkocz :)
Najważniejsze jest w tym daniu przede wszystkim to aby kurczak nie był suchy, mnie udało się osiągnąć taki stan poprzez zamarynowanie go na noc przed podaniem. Ale o tym za chwilę ... zapraszam :)
Aby było syto, jedna pierś frunie dla jednej osoby, nie jakieś tam kawałeczki szczerze i od serca :)
(ja podaje składniki na dwie porcje)
2 piersi z kurczaka,
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
rozmaryn, pieprz
płat ciasta francuskiego
1 kulka sera mozzarella,
2 plasterki boczku,
kilka suszonych pomidorów
Piersi z kurczaka nacieramy papryką, przyprawą do kurczaka, rozmarynem i pieprzem. Najlepiej jeśli tak natarte mięsko pozostawimy w lodówce nawet na całą noc, wtedy nabierze aromatu ale też nie będzie suche.
Piersi nacinamy wzdłuż, tak abyśmy mogli włożyć w otwór ser i suszonego pomidorka. Następnie owijamy kurczaka w plaster boczku.
Płat ciasta dzielimy na pół. Na środku ciasta układamy nafaszerowaną pierś z kurczaka i składamy cisto wszystkimi bokami do środka. Tak przygotowane sakwy smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 160 stopni) na około 40 minut.
Ja podaje sakwy z sosem czosnkowym i pomidorowym oraz barszczykiem. (Niech nikogo nie zmyli cukier widoczny na zdjęciu, bo on w żadnym razie nie jest dodatkiem - po prostu się przypałętał :) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz