środa, 13 lutego 2013

Szpinak w parze z łososiem



Przyznaje się, że połączenie szpinaku, wędzonego łososia, delikatnego beszamelu i pysznego zapiekanego sera jest dobre, a nawet pyszne :) 
Przepis jest podpatrzony z bloga Kuchenne Czary Mary (który jest często inspiracją w mojej kuchni :) ) jednak tym razem jest on troszeczkę zmieniony:)
Oprócz wyjątkowego smaku, lubię to danie dlatego, że w zasadzie "robi się samo" :) 
Jako jeden z doskonałych patentów na uproszczenie sobie kucharzenia mogę polecić kupienie gotowego arkusza ciasta, które powinno być spodem do pizzy. Po lekkim  podpieczeniu ciasta,  po prostu wykładamy na nie składniki.

1 arkusz ciasta "spód do pizzy" np. firmy  Henglein
150 gram wędzonego łososia
2 opakowania mrożonego szpinaku bądź około 400 gram świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 18 %
100 gram żółtego sera

beszamel:
50 gram masła 
50 gram mąki
3/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
pieprz i sól do smaku

Na formę od tarty lub do naczynia żaroodpornego wykładamy gotowy arkusz spodu do pizzy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, kropimy oliwą czosnkową i wkładamy do uprzednie nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut.
Do mojej tarty użyłam mrożonego szpinaku, dlatego przed wyłożeniem go na patelnie musiałam go bardzo dobrze odsączyć z nadmiaru wody. 
Odsączony szpinak wykładam na patelnię z odrobiną oliwy czosnkowej, przyprawiam pieprzem, solą, dodaje przeciśnięty czosnek, delikatnie podsmażam a na koniec smażenia dodaje łyżkę śmietanki, która nada mojemu szpinakowi delikatności
Wędzony filet z łososia "rwiemy" na małe kawałki.
Kolejny krok to beszamel. Roztapiamy masło, energicznie mieszamy je z mąką, dodajemy mleko, ścieramy pół gałki muszkatołowej, pieprz i sól do smaku. Wszystko dodajemy z ogromną precyzją i maleńkimi porcjami, aby nie powstały grudki. 
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
 Po wyjęciu ciasta z piekarnika po kolej  wykładamy na nim 
  1. szpinak
  2. beszamel
  3. łosoś
powtarzamy czynność dwa razy. Następnie  posypujemy startym serem lub tak jak ja kładziemy plasterki sera. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. 






Brak komentarzy: