wtorek, 19 lutego 2013
Chleb szybki i łatwy
Przepis otrzymałam od koleżanki, która również go otrzymała od koleżanki :) i jak to bywa z marketingiem szeptanym, coś w nim jest pozytywnego! :)
Chlebek nie wymaga wielkiego nakładu pracy, nie potrzebuje również wspomagaczy w postaci choćby robota, wystarczy duża łyżka do wymieszania składników.
Składniki na dwie okrągłe foremki, takie jak tutaj
1 kg mąki
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki pestek dyni
6 suszonych śliwek lub rodzynek (lub to i to :) )
2 łyżeczki soli
1 litr wody
5 dkg świeżych drożdży
Wszystkie suche składniki + drożdże połączyć ze sobą, następnie zalać ciepłą ale nie gorącą wodą i mieszać przez chwilą. Ciasto będzie bardzo luźne, ale nie należy się tym przejmować, ponieważ takie właśnie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po upływie tego czasu, ponownie wszystko zamieszać i przelać do foremek. Odstawić na 15 minut .
Piekarnik nagrzać do 230 st., włożyć chleb i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. i piec około 45 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz