środa, 20 marca 2013
Wiosenna sałatka
Za oknem wiosny nie ma, ale u mnie na stole zagościła wiosenna sałatka, taka z kategorii - smacznie, zdrowo, kolorowo :) Zachęcam do jej spróbowania, ponieważ jest to danie, które poza tym, że jest dziecinnie proste i szybkie, to pasuje w zasadzie na każdą porę dnia i chyba (jak widać za oknem) na każdą porę roku!
Smacznego!
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
1 zielony ogórek
8 rzodkiewek
mix sałat, np. firmy Fit&Easy
1 pierś z kurczaka
olej do smażenia
2 łyżeczki vegety
zioła prowansalskie
sos winegret koperkowy (może być inny, w zależności od upodobań) : 4 łyżki oliwy, koperek, 1,5 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka wody, sól, pieprz.
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy vegetą i ziołami prowansalskimi, smażymy na złoty kolor - odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewkę, ogórka, mozzarellę, pomidora również kroimy w kostkę, wrzucamy do wcześniej umytego mixu sałat, na koniec dodajemy usmażonego kurczaka i polewamy wszystko sosem koperkowym. Dokładnie mieszamy i gotowe :)
Przepis na domowy winegret koperkowy
Do wysokiego naczynia wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, około 1,5 łyżki soku z cytryny (może być mniej lub więcej w zależności od preferencji), 1 łyżkę wody, świeżo siekany koper, sól, pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli po spróbowaniu sos będzie wymagał poprawek, doprawiajcie według własnego smaku :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz