środa, 6 marca 2013
Wiosenno - zimowa zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa jest zupą, która kojarzy mi się z ciepłym, zimowym posiłkiem, a za oknem mamy przecież prawie wiosnę :) Jednak potraktujmy moją zupę gulaszową jako miszmasz wiosenno - zimowy!
1 kg mięsa wołowego
pomidory w puszce
papryka żółta i czerwona
papryka słodka mielona
kilka gałązek pietruszki
2 szalotki
1 cebula
1 cukinia
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 l bulionu warzywnego
3 liście laurowe
ziele angielskie
sól i pieprz
mąka pszenna
50 gram masła
100 mililitrów śmietany 18 %
Mięso kroimy w kostkę, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, smażymy na rozgrzanym maśle. Podsmażone mięso odkładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Szalotkę i cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do mięsa. Do garnka dodajemy pomidory z puszki, posiekaną marchewkę. Całość gotować na małym ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Przed końcem gotowania dodać do zupy pokrojoną cukinię i paprykę. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz jeżeli lubimy zaciągamy śmietaną. Dodajemy świeżą, zieloną pietruszkę. Gotowe :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz