środa, 6 marca 2013

Rogaliki z grzybami


Wariacji z ciastem drożdżowym firmy Henglein, nie ma u mnie końca :) Dziś zapraszam Was na pyszne rogaliki z nadzieniem grzybowy. Do tego czerwony barszczyk i mamy super propozycję nie tylko na święta :)


1 arkusz ciasta drożdżowego 
1 jajko
100 gram suszonych grzybów bądź grzyby mrożone
1 cebula
50 gram rozpuszczonego masła
sól, pieprz 

Jeżeli używamy suszonych grzybów, przed przyrządzeniem należy je namoczyć ok. 1 godziny, a następnie gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. W zasadzie tak samo postępujemy kiedy używamy mrożonych grzybów :)
Cebulę  należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. 

Przygotowanie rogalików
Wbrew pozorom nie jest to tak trudne jak może się wydawać :) Na początek należy pociąć arkusz gotowego ciasta na trójkąty, nałożyć farsz na szerszym końcu i zawijaj w stronę wierzchołka trójkąta (tak jak tutaj). Po zawinięciu należy ułożyć rogalik na blasze tak,  by końcówka była od spodu. Za pomocą pędzelka spożywczego dobrze jest posmarować ciasto glazurę przygotowaną z jajeczka,  to nieco sklei nasze rogale, a także nada efekt złotego koloru.Gotowe rogaliki piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku, około 20 minut. 
Ja podałam swoje rogaliki z barszczem według własnego przepisu 
Smacznego!!! :)






Brak komentarzy: