Wariacji z ciastem drożdżowym firmy Henglein, nie ma u mnie końca :) Dziś zapraszam Was na pyszne rogaliki z nadzieniem grzybowy. Do tego czerwony barszczyk i mamy super propozycję nie tylko na święta :)
1 arkusz ciasta drożdżowego
1 jajko
100 gram suszonych grzybów bądź grzyby mrożone
1 cebula
50 gram rozpuszczonego masła
sól, pieprz
Jeżeli używamy suszonych grzybów, przed przyrządzeniem należy je namoczyć ok. 1 godziny, a następnie gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. W zasadzie tak samo postępujemy kiedy używamy mrożonych grzybów :)
Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie rogalików
Wbrew pozorom nie jest to tak trudne jak może się wydawać :) Na początek należy pociąć arkusz gotowego ciasta na trójkąty, nałożyć farsz na szerszym końcu i zawijaj w stronę wierzchołka trójkąta (tak jak tutaj). Po zawinięciu należy ułożyć rogalik na blasze tak, by końcówka była od spodu. Za pomocą pędzelka spożywczego dobrze jest posmarować ciasto glazurę przygotowaną z jajeczka, to nieco sklei nasze rogale, a także nada efekt złotego koloru.Gotowe rogaliki piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku, około 20 minut.
Ja podałam swoje rogaliki z barszczem według własnego przepisu
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz