czwartek, 11 kwietnia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - grzybowym


Bardzo, ale to bardzo lubię wszystko co związane jest z grzybami. Czas świąt Bożego Narodzenia to dla mnie okres, w którym tych grzybów na stole nie zabraknie - pyszna zupa grzybowa, aromatyczny sos (wszystko to wyczyn mojej mamy :) ) mniam!!! 

Jednak dziś nie o wigilii będzie mowa, dziś zaproponuje Wam przepyszne polędwiczki wieprzowe z dodatkiem mojego ulubionego sosu śmietanowo - grzybowego.
Od razu przyznaje się, że dziś zastąpiłam prawdziwki (z powodu ich braku) po prostu pieczarkami - jednak sosik smakuje równie dobrze :)

polędwiczki wieprzowe
listek laurowy 
bulion grzybowy
garść suszonych grzybów
zioła Marioli (więcej na temat tych ziół tutaj)
przyprawa Knorr Mini Kostka Smażona Cebula 2 sztuki
ziele angielskie
natka pietruszki
cebula
liść laurowy
sól i pieprz
masło pół kostki
pieczarki
śmietana 18%
mąka pszenna


Mięso należy dokładnie umyć i pokroić w medaliony o grubości 2-3 cm. Mięso nacieramy rozkruszoną kosteczką przyprawa z cebulą i podsmażamy je  na rumiano na roztopionym maśle. Po takie (wstępnej) obróbce polędwiczki wkładamy do rondla, zalewamy bulionem grzybowym, w którym pływają sobie suszone grzyby :) . Dodajemy 1 łyżeczkę ziół Marioli, listki laurowe, natkę pietruszki, ziele angielskie i dusimy mięsko około 30 minut. Kiedy mięsko się dusi, kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na rozpuszczone masełko – smażymy na złoty kolor. Do cebulki dorzucamy pokrojone pieczarki. Wszystko razem smażymy do uzyskania miękkości. Kiedy grzyby będą już miękkie, wrzucamy je do rondla z mięsem. Chwilę dusimy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cebulką knorra. Powoli (aby sos się nie zważył) dodajemy śmietanę. Jeżeli sosik nie jest wystarczająco gęsty można zagęścić go dodając odrobinę mąki. 
Polędwiczki można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub tak jak ja z kopytkami :) 







Brak komentarzy: