czwartek, 18 kwietnia 2013

Wiosenna kanapka z kurczakiem teriyaki



Kolejny przepis z serii smacznie, zdrowo, kolorowo i najważniejsze szybko :)

W związku z tym, że za oknem wreszcie mamy wiosnę postanowiłam, że w mojej kuchni również zagości tak długo wyczekiwana wiosna. Kanapka z kurczakiem teriyaki, sałatą, wiosennymi warzywami to kwintesencja wiosny, a do tego jaka smaczna. Zobaczcie sami - zapraszam :)


1 średnia pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
podłużne ziarniste bułki
ogórki zielone
pomidory
rzodkiewki
ser żółty
sałata lodowa
dowolny sos: słodko-kwaśny chili lub keczup 

marynata do piersi z kurczaka:
4 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka imbiru (w przyprawie bądź świeżego tartego)

Pierś z kurczaka pokroić w plastry, w misce przygotować marynatę (mieszając ze sobą wszystkie składniki), natrzeć mięsko i odstawić na około 2 godziny do lodówki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć do zarumienienia. Gotowe mięsko odstawić do wystygnięcia. Bagietkę przekroić na pół, sałatę wymieszać z winegretem (przepis tutaj), ogórki, pomidory i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki.  Na spód bagietki wykładamy sałatę zmieszaną z sosem, następnie plasterki kurczaka, ser żółty, pomidor, ogórek, rzodkiewka, ponownie sałata. Tak przygotowaną kanapkę polewamy sosem bądź ketchupem i przykrywamy drugą połówką bagietki. Smacznego!!!




 



Brak komentarzy: