czwartek, 18 kwietnia 2013

Warzywa z kuskusem i kurczakiem


Kuskus to drobna kasza uzyskiwana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Jest dietetyczna i lekkostrawna, ale również prosta i szybka w przygotowaniu. Przede wszystkim nie wymaga gotowania- po zalaniu wrzątkiem, w kilka minut jest gotowa do spożycia. Wystarczy dodać ulubione składniki i otrzymujemy zdrowy i smaczny posiłek. Idealny na obiad czy ciepłą kolację :)


1 pierś z kurczaka
curry
1 opakowanie warzyw na patelnie np. firmy bonduelle
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
sól morska ziołowa
450 g kaszy kuskus
600 ml wrzątku


Kuskus zalewamy wrzątkiem i dosalamy solą morską, przykrywamy pokrywką i czekamy aż nasiąknie wodą. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, podsmażamy kurczaka z dodatkiem przyprawy curry. Kiedy kurczak będzie gotowy odstawiamy na bok. Warzywa podsmażamy na maśle, aby były miękkie, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, jeszcze chwilę smażymy aby wszystko nabrało miękkości, jeżeli zajdzie taka potrzeba doprawiamy solą morską. Na koniec do warzyw dodajmy kuskus, wszystko mieszamy i gotowe :) Smaczne i banalnie!!!


Brak komentarzy: