sobota, 5 stycznia 2013

Barszcz czerwony z tartych buraczków

Muszę się przyznać, że sama nie przepadam za barszczem czerwonym, jednak nie zaprzeczalne są jego walory zdrowotne, dlatego też raz na jakiś czas można się poświęcić, ugotować i wypić kubeczek tego zdrowego wywaru :)

buraki 1kg
jablko 1 sztuka
żeberka 0.5 kg
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuki
grzyby suszone 10 sztuk
majeranek 1 duża łyżka
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 
liść laurowy
ocet jabłkowy
pieprz, sól do smaku


Z żeberek i warzyw gotujemy wywar. Dodajemy grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.Gotujemy wszystko aż warzywa będą miękkie (około 30 - 40 minut). W tym czasie buraczki i jabłko ścieramy na tartce o dużych oczkach. Kiedy wywar mięsno - warzywny jest już gotowy, wrzucamy do niego starte warzywa, dolewamy 2 łyżki octu jablkowego, zaparzamy pod przykryciem - gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po 5 minutach, kiedy buraczki puszczą sok i nadadzą koloru bulionowi, przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy czosnek. Ponownie przykrywamy barszcz przykrywką, odczekujemy kolejne 5 minut, po tym czasie  przez durszlak lub sito przecedzamy nasz barszczyk W gotowanym w ten sposób barszczy nie pływają nam buraki i mamy tylko dużą ilość czystego barszczyku :)
Nie lubie kiedy w zupach plywają cząstki warzyw czy jakieś "farfocle" dlatego też mój barszczyk jest zawsze odcedzony i wyczyszczony z wszelakich cząstek niepożądanych :)



1 komentarz:

Unknown pisze...

Barszczyk super :)