wtorek, 19 lutego 2013
Kukurydziane naleśniki z nutellą
Jest wiele osób, które uwielbiają naleśniki wśród nich jestem również ja. Jednak jak wiadomo naleśniki nie należą do potraw lekkich i specjalnie zdrowych, a te z dodatkiem mojej ulubionej nutelli tym bardziej się tym nie mogą poszczycić. Postanowiłam więc, że poszukam jakiejś alternatywy i zaserwuje naleśniki w "zdrowej wersji" ;)
Sekretem mojej wersji zdrowych naleśników jest mąka kukurydziana, stosowana często w diecie bezglutenowej. Mąka kukurydziana zawiera duże ilości białka, niezbędnych witamin z grupy B, E, A oraz błonnik.
Produkty z kukurydzy są sycące, dodające energii, działają uspokajającą, zjadanie ich ułatwia koncentracje, poprawia pracę mózgu, obniża ryzyko chorób serca, ma też właściwości antymiażdżycowe i odmładzające.
Dodatek mąki kukurydzianej do ciasta wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złotą barwę.
2 szklanki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, bądź tak jak ja na patelni teflonowej, na której tłuszcz jest zbędnym dodatkiem
Usmażone, jeszcze ciepłe naleśniki posmaruj obficie nutellą, zwiń w rulonik :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
a miałaś jakiś czas temu mąkę kukurydzianą i myślałam co by z niej zrobic... aż ostatecznie przeterminowała się.
pycha!
uwielbiam naleśniki, a podane z nutellą to już raj na ziemi ;d
W takim razie następnym razem nie będzie już takiego problemu :)
A kiedy te naleśniki są jeszcze w miarę zdrowe to już w ogóle hulaj dusza :)
naleśniczki - jedno z najpyszniejszych dań , mniam ;d
Prześlij komentarz