czwartek, 11 kwietnia 2013

Parówki nadziane w szaliku z ciasta francuskiego


Paróweczki, o których dziś będzie mowa są bardzo dobrym pomysłem na szybką, łatwą a przede wszystkim ciepłą kolację czy obiad. Dodatkowym atutem tych parówek jest fakt, że nie są one zwykłe, codzienne ale mają w sobie trochę świeżości - są nadziane serem i suszonymi pomidorkami.
Zapraszam!

1 płat ciasta francuskiego
5 parówek
opakowanie tartego sera
5 sztuk pomidorów suszonych
jajko
suszony pomidor w płatkach
czosnek niedźwiedzi w płatkach

Parówki nacinamy wzdłuż ostrożnie aby na przeciąć ich na wylot, faszerujemy tartym serem i paseczkiem suszonego pomidora. Ciasto francuskie tniemy na cienkie paseczki - dwa paski ciasta na jedną parówkę, każdą paróweczkę owijamy paskami ciasta francuskiego, na przemian z każdego końca. Tak, jak byśmy chcieli stworzyć spiralkę. 
Zawinięte parówki, smarujemy rozmąconym żółtkiem posypujemy płatkami suszonego pomidora i czosnkiem niedźwiedzim, następnie wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy około 20 minut. 
Ja podaje paróweczki z barszczem czerwonym, ale wszelkie kombinacje dozwolone :)
SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

Unknown pisze...

Bardzo dobry (w dosłownym sensie) przepis :) polecam